5 thoughts on “Sfântul Nicolae Velimirovici

 1. NIMENI nu explica mai bine in ce stare de putrefactie e Europa decat Sfantul Nicolae Velimirovici. Ca sa folosesc sintagma unui roman reprobabil: Europa e un cadavru inmiresmat. Scrisoarea de mai jos e extrasa din cartea “Prin fereastra temnitei”.

  Despre Europa – Sfântul Nicolae Velimirovici

  Pace, pace, pace! strigă conducătorii, iar popoarele lor pier în războaie, căci vorbesc despre pace fără Dumnezeu.
  Pâine, pâine, pâine! strigă doctorii în economie ai Europei, iar popoarele lor pier de foame, căci caută pâine în afara lui Dumnezeu.
  Legi, legi, legi! strigă doctorii în drept şi-n dreptate ai Europei, iar popoarele lor strâng fărădelegi cât dealurile, până la nori, în fiecare zi şi în fiecare ceas, căci scriu legile lor şi nu ale lui Dumnezeu.
  Vai celor ce scriu cu vicleşug; că scriind, vicleşug scriu! (Isa. 10:1) a grăit Dumnezeu prin Isaia Prorocul. Iar prin Ieremia a grăit: în deşert s-a făcut condeiul mincinos la scriitori. (Ier. 8:8)
  Pentru vechiul Israil şi pentru noua Europă s-au zis aceste cuvinte, căci au trădat numele de popor ales şi nu au fost lumină popoarelor, ci întuneric.
  Noua Europă a spart atât tablele legii date de Moisi, cât şi cele ale lui Hristos, a încălcat legea morală a lui Dumnezeu, a scornit mincinoasele “legi naturale” şi le-a pus ca un jug pe grumazul oamenilor. A proclamat ceea ce este existent ca fiind inexistent, iar ce este inexistent ca existent. Pe singura lor lege existentă, cea numită de Dumnezeu lege, legea morală, a lepădat-o ca pe-o nelegiuire, sau ca pe-o haină ponosită, iar pe cele ce nu sunt ale lui Dumnezeu, rânduiala vremelnică a lucrurilor şi-a întâmplărilor naturale, a numit-o singura şi inevitabila lege – ca şi cum Dumnezeu ar fi putut da lege firii neînţelegătoare, iar nu omului înţelegător! Dar şarpele cel vechi, care a minţit şi pe Eva, i-a înduplecat prin veşnicul Iuda pe cărturarii Europei să scrie minciună cu condeiul lor mincinos!
  Au scris minciuna sub formă de poezie, pentru a preface nevinovăţia în vinovăţie, curăţia în necurăţie şi să facă din tineretul botezat al europei un neam câinesc, lacom şi curvar.
  Au scris minciuna sub formă de romane şi nuvele, pentru a orbi ochii Europenilor ca să nu mai vadă Cerul şi Duhurile cereşti şi, astfel să îndulcească noroiul, pământul şi tot ce e în stăpânirea morţii, a mormântului şi-a viermilor.
  Au scris minciuna ca istorie, o istorie în care au pus mai presus de Dumnezeu puterile oarbe ale naturii (…)
  Au scris minciuna sub formă de filosofie, când un îngâmfat s-a apucat, în pofida puterilor sale mărginite, să încerce să explice cum a fost făcută lumea (…)
  Au scris minciună, necunoaştere şi nedreptate. Şi nimeni dintre oameni nu i-a judecat, căci neamurile Europene au slăbit de mult şi nu mai ştiu să se împotrivească cruzilor şi îngâmfaţilor lor stăpâni. Iar după ce aceşti stăpâni îngâmfaţi şi cruzi, întunecaţi ca noaptea şi ca mormântul, nesătui de bani şi de slavă deşartă, au aruncat pe foc legea morală a lui Dumnezeu, au dat o nouă lege morală, adică:
  Că omul este liber să creadă sau să nu creadă într-un singur Dumnezeu sau în sute de dumnezei.
  Că fiecare e liber să se închine idolilor de argint, de aur, de lemn şi de hărtie.
  Că cel ce batjocoreşte numele Domnului nu va fi judecat, dar cel ce batjocoreşte un paznic de stradă va fi judecat.
  Că fiii trebuie să lepede credinţa părinţilor ca pe-o înşelare, nu trebuie să îi asculte şi să-i cinstească, ci să se despartă cât mai grabnic de ei.
  Că Duminica nu este nicidecum o sărbătoare, ci o zi ca oricare alta, şi că în acea zi omul trebuie să-şi odihnească şi să-şi hrănească trupul său mai bine ca în celelalte zile.
  Că e îngăduit a ucide pe oricine stă împotriva intereselor tale personale, profesionale sau naţionale.
  Că curvia şi adulterul sunt totuna cu căsătoria.
  Că hoţia e un lucru relativ, care depinde de context.
  Că jurământul strâmb este necesar pentru binele indivizilor şi al societăţii.
  Iată fraţilor, pentru ce a trebuit să vină marele război mondial. Ziditorul cel batjocorit a cutremurat pământul cu un război ca să scuture noroiul de pe sufletele europenilor.

  • Foarte dur si adevarat! Din pacate Romania s-a aliat cu Europa si SUA, Serbia a incercat sa tina piept cat a putut, dar se pare ca usor usor se apropie si ea de UE.

   Doamne ajuta si sa ne lumineze Dumnezeu in decizii si fapte!

   • Eu asa inteleg situatia de fata si continui sa o spun tuturor. Romania se va indrepta in masura in care fiecare se va curati pe sine insusi de patimi si va reveni la adevarata credinta. Ortodocsi caldicei sunt multi, avem nevoie de ortodocsi adevarati. Doar atunci va merge Romania pe calea cea buna, fiind calauzita si protejata de Dumnezeu.
    Nadejde am ca ne vom indrepta, dar daca ma uit in jur se cam clatina. Nu uit cuvintele parintelui Arsenie Boca: “Dumnezeu iubeşte Ţara Românească şi pe ea vrea întai să o spele de păcate. La mulţi le-a zis: nu plecaţi din ţară că ţara noastră are destinul ei şi va da cei mai mulţi mucenici.”

 2. Iti recomand o carte a Sfantului Nicolae Velimirovici, care mie mi-a placut foarte mult: Taramul inaccesibil. E sub forma de roman, dar se presupune ca ar fi autobiografica, personajul principal fiind chiar sfantul cand era inchis in lagarul nazist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s